Reizen

Herfstachtig Cochem

Geen zin in lezen? Bekijk dan alleen het filmpje

Afgelopen weekend waren mijn man (ik blijf het leuk vinden om dit te zeggen) en ik in Cochem. Cochem is een oude romantische wijnstad aan de Moezel met een prachtig kasteel boven op de berg. Type het maar eens in bij Google. Je krijgt dan 1000 van deze foto’s (en ja, wij maakten natuurlijk soort gelijke foto’s).

Schepen varen er ook in de herfst.

Je kan van alles doen in Cochem: het kasteel bezichtigen, door het prachtige stadje slenteren, een rondvaart maken over de Moezel, (heel veel) wijn drinken, slapen in één van de vele hotels, met een kabelbaan naar boven of een deel van de Moselsteig wandelen en terug met de bus. Wij hadden het advies gekregen dit niet in het hoogseizoen te doen. Het zou dan mega druk zijn. Daarom gingen wij voor de herfst. Goed idee, dachten wij. Een tip van onze kant: kies voor de herfst in oktober. In november sluiten namelijk de kastelen, zijn er geen rondvaartboten op de Moezel, sluiten vele hotels, doen de café’s en restaurants de keuken eerder dicht en rijden er een beperkt aantal bussen. Ohja, op Allerzielen en Allerheiligen is alles dicht! Dus wij slenterden afgelopen vrijdag met een paraplu door een verlaten en nat Cochem. Gelukkig was het kasteel nog open. De laatste dag van dit jaar. Een bezoek is echt de moeite waard. 

Mist rondom het kasteel.
Een echt sprookjes kasteel.
Kleur in de regen in Cochem.

Zaterdag wilden wij de etappe naar Beilstein van de Moselsteig wandelen. Vrijdagavond ging ik bij het hotel informeren over de bustijden en boottijden. De hoteleigenaar kon mij geen informatieblad geven en van de Moselsteig had hij nog nooit gehoord. Hij was door zijn infoblaadjes heen, want hij gaat maandag sluiten. Hij vertelde mij wel dat de boten niet meer voeren. Het seizoen is voorbij. Met de bus zou wel gaan, maar zoals hij al had gezegd; er zijn geen prospecten meer. Hij adviseerde een taxi te nemen. Enorm hulpvaardig was deze hoteleigenaar. Hij vroeg nog wel hoeveel km de etappe naar Beilstein was. Toen ik zei dat het 14,5 km was, kon dat volgens hem niet waar zijn. Met de auto was het namelijk nog geen kwartier rijden. Dus. Logisch.  

Cochem in de nacht.

Zaterdag vertrokken wij om 9.30 uur in de regen. Volgens de Duitse weerberichten zou het later op de dag prachtig weer worden. En dat klopte! Er kwam zon en wij kregen zelfs nog zweet. De tocht is geweldig mooi en ook best pittig. De wijngaarden kleuren naar de herfst, het uitzicht over het gekleurde Moezeldal is prachtig, en de dorpjes met vakwerkhuizen zijn zonder toeristen.  

Het Moezeldal.
Moselsteig

Om 15.00 uur kwamen we aan in Beilstein. Wij deden er langer over dan de gemiddelde wandelaar. Onderweg gingen we namelijk nog geocachen en heel veel foto’s maken. En Henk denkt dat wij niet onder de noemer ‘geoefende wandelaar’ gemeten met de Duitse maatstaven, vallen. Maar dat terzijde.  

Uitzicht vanuit de burcht op Beilstein.

Beilstein wordt het Doornroosje van de Moezel genoemd. Een pittoresk schilderachtig plaatsje. Ik vind het mooier dan Cochem. In plaats van een kasteel heeft Beilstein een heuse burcht en een klooster met kloostertrappen. Ik snap wel dat veel films dit stadje als filmset hebben gebruiken. Na wat te hebben gegeten (het toetje wilden we in Cochem halen) gingen wij terug met de bus. We konden er ook nog voor kiezen om met de boot te gaan. Er ging nog één overtocht naar Cochem dit seizoen. Meneer de hoteleigenaar: “wij gingen niet met de taxi”. In Cochem was er om 19.00 uur geen toetje meer te verkrijgen. De keukens waren al schoongemaakt. We konden nog wel een warme chocolademelk krijgen.

Pittoresk Beilstein met vakwerkhuizen.
De kloostertrappen in het donker.

Zondag reden wij via Mörsdorf terug naar huis. Tussen Mörsdorf en Sosberg hangt een hangbrug op 100 meter hoogte van 350 meter lang. Het weer was er niet naar om ook nog een ronde te wandelen. Jammer, want de omgeving is prachtig. Maar een bezoek aan alleen de hangbrug is ook een aanrader. De foto zegt genoeg.  

We hebben het hele weekend, oké niet het héle weekend, vastgelegd met de GoPro. Bekijk hier het filmpje.

De meeste foto’s zijn gemaakt door Henk van Lohuizen.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.