Recepten, Taarten

‘wij gaan trouwen – taart’

Deze bruidstaart bestaat uit twee lossen taarten. Op de ene taart staat de mannelijke pop en op de andere taart staat de vrouwelijke pop. De trouwpoppen zijn van hout, gemaakt door mijn vriend. Deze taarten zijn verbonden met een slinger waarop staat wij gaan trouwen. De slinger kan je eenvoudig zelf maken met lange prikkers, wol en uitgeknipte slingerdriehoekjes. De slinger is sneller gemaakt dan de taart. Het is geen moeilijke taart, maar wel een taart dat bestaat uit allemaal verschillende lagen. Het kost dus wel even tijd. De cakes heb ik twee dagen van te voren gebakken. De mousse een dag van te voren. Ik heb toen de taart ook opgebouwd en in de koelkast stijf laten worden. Op de dag zelf heb ik de Italiaans meringue gemaakt en de taart gedecoreerd.

Ingrediënten:

2x chocolade cake

  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 250 gram speltbloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 30 gram maïzena
  • 1 el bakpoeder
  • 175 ml karnemelk

4x vanille cake

  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 250 gram speltbloem
  • 30 gram maïzena
  • 1 el bakpoeder
  • 175 ml karnemelk

chocolade mousse

  • 100 gram pure chocolade (minimaal 70%)
  • 200 ml slagroom (minimaal 36% procent vet)
  • 1 eetlepel suiker

aardbei mousse

  • 125 gram frambozen
  • 4 gelatine bladeren
  • 250 gram griekse yoghurt
  • 100 gram dikke room / schmand
  • 50 gram poedersuiker
  • 100 ml slagroom

Italiaanse meringue

  • 80 gram water
  • 250 gram suiker
  • 100 gram eiwit

vruchten als decoratie

4 cakeblikken van 15 cm doorsnede, verkrijgbaar bij HEMA.

Bereidingstijd: 2 dagen

Bereidingswijze:

Vanillecake

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de 4 ronde bakvormen met bakpapier. Wanneer je niet zoveel bakvormen hebt, kan je ze achter elkaar bakken. Ik zou niet het dubbele aantal aan beslag in de vorm doen, omdat de cake nog omhoog komt in de oven. Dan zou deze waarschijnlijk over de rand gaan.

Klop de boter met de suiker op middel snelheid tot een glad en luchtig geheel. Verhoog de snelheid en voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei in zijn geheel is opgenomen.

Zeef de bloem, bakpoeder en maïzena boven een kom. Voeg de vanille extract toe aan de karnemelk. Voeg nu de droge en natte ingrediënten voorzichtig toe aan het beslag. Doe dit om en om. Begin en eindig met de droge ingrediënten. Zorg ervoor dat het beslag luchtig blijft. Dus niet te lang mixen.

Verdeel het beslag over de bakvormen en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen en stort dan op een taartrooster. Pak de cake in met een theedoek en laat deze een dag staan. Je kan ze natuurlijk ook direct gebruiken.

Chocoladecake

Deze cake wordt op dezelfde manier bereid als de vanillecake. Laat echter de vanille extract achterwege en voeg tijdens het zeven van de droge ingrediënten ook het cacaopoeder toe.

Chocolademousse

Doe de chocolade met 60 ml slagroom in een hittebestendige kom. Smelt dit aubain-marie. Wanneer de chocolade is gesmolten kan je hem van het vuur nemen. Schenk het chocolade mengel in een andere kom om het af te laten koelen. Klop de overige slagroom met de suiker stijf. Vermeng eerst de helft van de opgeklopte slagroom met het chocolade mengsel. Wanneer zich dit goed vermengd heeft, kan de overige slagroom voorzichtig toegevoegd worden.

Doe twee vanillecake-lagen weer in de bakvorm. Verdeel de chocolademousse over de cake en laat deze opstijven in de koelkast.

Frambozenmousse

Laat de gelatine in een kom met water weken. Pureer de frambozen. Haal de puree door een zeef, zodat er geen pitjes in je mousse komen. Meng de yoghurt, dikke room en poedersuiker met elkaar. Knijp de gelatine uit en verwarm deze tot dat deze opgelost is. Haal deze vervolgens van het vuur. Voeg een dikke eetlepel van het yoghurt mengsel toe aan de gelatine. Dit vermengen en vervolgens toevoegen aan het yoghurt mengsel. Klop de slagroom stijf. Meng de stijfgeklopte slagroom met het yoghurt mengsel. Voeg de frambozenpuree toe.

Doe de overige twee vanillecake lagen in de bakvorm en verdeel de frambozenmousse over de twee cakes. Zet in de koelkast om op te stijven.

Italiaanse meringue

Schenk het water in een pan en voeg het suiker eraan toe. Zet de pan met het water en suiker op het vuur. Houd de suikersiroop goed in de gaten. Je moet de siroop van het vuur afhalen als de suiker is opgelost. Klop na 3 minuten de eiwitten op de hoogste stand stijf. Haal de pan van het vuur als het suiker is opgelost. Schenk de siroop in een straaltje bij de opgeklopte eiwitten als er geen belletjes meer in de siroop zitten. Blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.

Taart opbouwen

Wanneer alle lagen goed zijn opgesteven kan je ze uit de bakvorm halen. Leg dan de vanillecake met daarop de frambozenmousse op de vanillecake met de chocolademousse. Leg als deksel de chocoladecake erop. Strijk de Italiaanse meringue over de taart. Versier de taart met vruchten.

Heb je ook deze bruidstaart gemaakt? Vertel in een reactie wat je ervan vond. Als je tips, suggesties of vragen hebt hoor ik dat graag! Je kan je baksel ook aan mij laten zien door het te delen op instagram (dat kan door mij te taggen met #speltmail in je bericht) of op mijn facebookpagina.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.