Overige

Een ode aan onze kerststal

De drie koningen zijn op 6 januari aangehaakt. Daar stonden ze dan bij Jezus met hun goud, wierook en mirre. Bij ons stonden ze wel 4 dagen het kindje Jezus te bewonderen. Ik snap dat wel na een tocht over alle vensterbanken in ons huis.

Balthasar, Melchior en Caspar
Kraamvisite

Het kindje Jezus ligt in een prachtige stal in een mooie kribbe, gewikkeld in een heerlijke warme deken. Jozef en Maria moesten dagenlang Stille Nacht aanhoren. Het engelenkoor heeft namelijk niet meer liederen in het repertoire.  

Gezellig samen in de stal.
Een engelenkoor met een eentonig repertoire.

De os en ezel konden het eigenlijk ook niet meer aanhoren en konden niet meer op hun poten staan. Zij lagen naast Jozef en Maria leunend met hun kop op de kribbe. De schapen liepen vrolijk rond. Er is zelfs een oranje schaap. Ook zij mag er zijn. Het is tenslotte kerst. Op tweede kerstdag ging Diva (onze kat) er met de herder vandoor. Ik heb hem uit haar klauwen kunnen bevrijden en weer teruggebracht naar de stal. Zo werden het toch nog vredige dagen in de stal. Helaas is het dan nu toch echt zo ver dat de hele stal naar zolder moet verhuizen. Kerst is nu echt voorbij.

Herder 1
Herder 2
Vredige kerst.
De os en de ezel werden moe.
Wat is nou een stal zonder muis?

Voor diegene die denken dat ik deze stal zelf heb gehaakt, hebben het mis. Helaas. Ik heb een aantal verwoede pogingen gedaan tot het haken van een kerststal. Dat wel. Dit leidde tot een te grote os met te kleine oren. Poten heeft hij nooit gekregen. Mijn broertje en zusje lagen in een scheur toen ik hen mijn os liet zien.

Mijn os mocht niet aanhaken.

Volgens mijn man zou het een kerststal worden vol met afgekeurde dieren en mensen met mankementen. Als de kerststal überhaupt al af zou komen. Mijn familie dacht dat het beter voor ons huwelijk zou zijn, als ik zou stoppen met het haken van de kerststal. Beter nog: helemaal te stoppen met haken. Maar dat zeiden ze natuurlijk niet hardop. En om onze eerste kerst als getrouwd stel te laten slagen, hebben mijn tantes, ooms en nichten deze kerststal gehaakt en gemaakt. Een heel geslaagd bruiloftscadeau!! Zo was onze eerste kerst als getrouwd stel heel vredig. Ik zal, namens Jozef en Maria, vragen of mijn oom voor volgend jaar nog een kerstlied wil printen. Dan kan het engelenkoor een beetje afwisselen. En wordt het volgend jaar weer een vredige kerst. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply renske januari 10, 2020 at 8:08 pm

  Mooi geschreven weer! Maar ach die arme os.. Zo’n beest buiten laten staan, alleen maar omdat ie kleine oortjes heeft.

  • Reply Anniek Koning januari 10, 2020 at 8:41 pm

   Ja het is inderdaad wel sneu. Maar mijn os is zo groot dat hij niet eens in de stal past. Volgend jaar krijgt hij een mooi plekje bij de schapen in de wei.

 • Reply Clarina januari 11, 2020 at 12:37 pm

  Hahaha, grappig Anniek ! Gelukkig ben ik dan niet de enige in de familie die niet kan haken !

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.