bakreden 4
Overige

Bakreden 4: tevreden dementerende oudoom

Mijn oudoom die afgelopen vijf jaar bij mijn ouders in de boerderij heeft gewoond, woont nu in een verzorgingstehuis. Hij is enorm dement, maar ook nog enorm gelukkig. Van natuur is het een tevreden mens en hij leefde heel zuinig. Zijn natuur is niet veranderd. Tevreden is hij nog altijd en zuinig ook. Zolang de koekjes bij de warme melk en de kapper maar gratis zijn, is mijn oom overal voor in.

Eens in de zoveel weken ga ik bij hem langs. Hij herkent mij bij aankomst nooit. Ik had net zo goed de zuster kunnen zijn. Maar als ik over de boerderij begin en de naam van mijn vader noem, valt het kwartje. Zo zaten wij gezellig te kletsen. Over het weer, over zijn twee leesbrillen (waarvan de zuster er één op zijn kamer heeft gelegd), over de andere mensen op de afdeling (die volgens mijn oom erg vergeetachtig zijn), ohja en weer over zijn leesbrillen, want hij is er één kwijt. ‘Maar meneer Koning die heb ik op uw kamer gelegd’, zegt de zuster. ‘Dan is het goed’ antwoord mijn oom en steekt zijn duim omhoog. We kletsen verder. ‘Waar is die leesbril?’. ‘Op uw kamer’, antwoord ik. ‘Mijn kamer?’. ‘Ja hier aan het eind van de gang’. Mijn oom snapt er even niks meer van. Ik verzeker hem dat zijn leesbril goed is opgeborgen. “Dan is het goed’, is zijn antwoord. Alweer. Na een half uur gekletst te hebben zegt mijn oom: ‘Ik krijg straks nog bezoek’. ‘Dat bezoek zit al een halfuur naast u. Ik ben het’, vertel ik hem. ‘Oh, jij bent het. Dat vind ik leuk’ antwoordt hij oprecht.

Na een kwartier heb ik zijn andere leesbril maar van de kamer gehaald. Hij was hem in dat kwartier alweer twee keer kwijt. ‘Mooi dat je er was’, zegt mijn oom. Met andere woorden: stap maar weer eens op. Dat deed ik. Ik liet mijn oom tevreden en met twee leesbrillen achter.

Koekjes die nog ouder zijn dan mijn oudoom zijn de spritsen. Deze heb ik gebakken en laten testen door mijn oudoom. Hij zei dat ze lekker waren. Maar als je hem er nu naar vraagt, is hij dit denk ik alweer vergeten. Jij kan ze zelf bakken en zelf testen. Het spritsrecept staat op mijn blog. Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.